Küreselleşme ve beraberinde rekabetin olduğu tüm alanlarda stratejik planlama kavramı her geçen gün daha fazla önem kazanmaya başlamıştır. Bu çalışmanın amacı stratejik planlama sürecinin ne olduğunu ve bu süreçte kurumların izlemesi gereken aşamaları ayrıntılı bir şekilde tanımlamaktır.
Kurumsallaşma; bir işletmenin, faaliyetlerini kişilerin varlığına bağımlı olmadan sürdürebilmesini ve geliştirebilmesini sağlayan bir yapı oluşturmasıdır. Aile şirketlerinde bunu yapmanın zorlukları ve kesin çözümleri üzerinde görüşlerin paylaşılması amaçlanmaktadır.
Kocaman şirketlerimiz! Milyon dolarlık ciroları var ama hala işin başında baba var. Oğluna yada kızına söz hakkı vermiyorlar. Neden? Haklılar mı yoksa değiller mi? Sorumluluk bilinci nasıl kazanılır ve yetki devri nasıl gerçekleşmelidir? Aşmamız gereken bu büyük engeli ortak bir noktada bulaşarak başarabileceğimiz bir oturum.
Çalışanların kendilerini çalıştıkları işyerine ait hissedebilmeleri, ortak bir kültür meydana getirmeyi hem yönetirken hem de yönetilirken dikkat edilmesi gereken noktaları görecekleri bir eğitim amaçlanmaktadır.
Çalışanların doğru davranış şekillerini sergilemelerini, takım olmayı ve paylaşmayı, hem yönetirken hem de yönetilirken dikkat edilmesi gereken noktaları görecekleri bir eğitim içeriği amaçlanmaktadır.
Neden anlaşamıyoruz? Hangi konularda birbirimizle çatışıyoruz? Çatışmak aslında örgütsel gelişim için faydalı, biliyor muydunuz? Çatışma türleri, çözüm yollarını göreceğiz. Peki, kriz nedir? Krizleri önceden görebilir miyiz? Gerek var mıdır? Tabii ki vardır. Batan işletmelerin en öncelikli sorunuydu, krizi yönetememeleri. Biz yöneteceğiz.
Bu eğitimle; hem farklı bölümlerde okuyan öğrencilerden, kariyerlerini “İnsan Kaynakları Yönetimi” alanını seçeceklere, alan ile ilgili teorik ve pratik bilgiler kazandırmak, hem de katılan öğrencilere iş yaşamına girerken karşılarına çıkacak “İnsan Kaynakları Birimleri” ile nasıl bir iletişim kurmaları konusunda tecrübeler paylaşmak amaçlanmaktadır.
İnsan kaynakları yönetim süreçleri içerisinde yer alan olan performans yönetim sisteminin kurulması ve işletilmesi, bu süreçte yaşanacak olaylarla ilgili bilgilendirme ve geri bildirim verme ve bu sistemin çıktılarının anlatılması amaçlanmaktadır.
Kurum ve kuruluşlarda verilen eğitim faaliyetlerinde yeterince fayda nasıl sağlayabiliyor musunuz? Eğitime ayrılan bütçenin karşılığını çalışanlarınızdan alabiliyor musunuz? Bu mümkün mü? Eğitim etkinliği nasıl ölçülür ve yönetilir? Bu eğitimde, soruların yanıtını bulacaksınız.
Yetkinlik bazlı mülakatlar işe almayı planladığınız adayların aradığınız yetenek ve becerilere sahip olup olmadığını değerlendirebilmenizi ve alacakları herhangi bir görev karşısında nasıl hareket edecekleri hakkında bilgi toplamamızı sağlar. Bir iletişim sorununu çözmek için kullandığınız etkili bir stratejiyi paylaşır mısınız? Bir organizasyonda veya projede beklenmedik bir değişiklikle nasıl başa çıkarsınız? Geçmişte bir müşteri memnuniyetsizliği durumuyla karşılaştığınız bir durumu anlatabilir misiniz?
Fonksiyonel yönetim tarzı etkinliğini yitirmiş, süreç yönetimi ön plana çıkmıştır. Müşteri için ürün ve hizmetin çıktıları önemlidir. Bu eğitimde, süreç yönetiminin temel öğeleri olan süreçlerin belirlenmesi, tanımlanması, süreç hedefleri ile şirket hedefleri arasında paralellik sağlanması, süreçlerin performanslarının ölçülmesi, analiz edilmesi ve iyileştirilmesi konusunda bilgilendirme yapmak amaçlanmaktadır.
ugur@ugurtimurcin.com
0 532 266 79 08