İNSAN KAYNAKLARI DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Anasayfa

/

DANIŞMANLIK

İNSAN KAYNAKLARI DANIŞMANLIK HİZMETLERİ



Mevcut Durum Analizi ve İhtiyaç Değerlendirme Çalışması

Mevcut Durum Analizi, bir şirketin ya da kurumun amaçları ve stratejilerine göre hali hazırda yönetsel açıdan ne durumda olduğunu profesyonel danışmanlık teknikleri ile analiz edilmesi ve raporlanması işidir. Mevcut durumunun fotoğrafının çekilmesidir.

Amaç:

İşletmenin mevcut durumunda insan kaynakları yönetimine bakış açısının ve gerçekleştirilen uygulamaların haritası çıkarılmasıdır. Karşılanması beklenen ihtiyaçların mevcut insan kaynağı ile karşılanıp karşılanamayacağının raporlanmasıdır.




İnsan Kaynakları Süreçlerinin Yapılandırılması Çalışması

İşletmelerin insan kaynakları gelişimi ile ilgili ihtiyaçlarının tam ve doğru olarak belirlenebilmesi için insan kaynakları süreçlerinin tüm yönleriyle analizini içeren bir çalışmalardır. Süreç üç aşamada gerçekleştirilir; analiz, ihtiyaç belirleme ve iyileştirme yol haritasının hazırlaması.
Analiz sürecinde; kuruluşun amaç ve hedefleri ile iş modeli dikkate alınarak insan kaynakları stratejisi ve politikası, işgücü planlama, işe alım ve işten çıkarma, iş ve çalışan uyumu, eğitim, koçluk, yetenek yönetimi, performans, ücret, kariyer planlama ve yedekleme, ödüllendirme, motivasyon, yasal işlemler, insan kaynakları bilgi sistemi (dijital ik), yaşanan genel problemler ile çalışanların öneri ve düşünceleri gibi ana konulara odaklanılır.

Amaç:

İşletmenin insan kaynakları süreçlerinin (varsa) gözden geçirilmesi, gerekli revizyonların yapılması ya da yeniden tasarlanması ve uygulamaya alınması amaçlanmaktadır. İnsan kaynakları süreçleri tasarımı aşamasında kuruluşun vizyonu, amaç ve hedefleri ile iş modeli doğrultusunda yetenekli kişilerin bulunması ve işe alınması, çalışanların geliştirilmesi ve desteklenmesi ile çalışanların elde tutulması gibi süreçler yer almaktadır. Tüm bu süreçlerle birlikte işletmelerin insan kaynakları bölümlerinin kurulması, organizasyon yapılarının oluşturulması ve iş süreçlerinin tasarımı çalışmaları da yürütülmektedir.




İş Analizi Çalışması (Görev, Yetki ve Sorumluklar)

İş analizi, bir işletmede çalışanlar tarafından yerine getirilen işlerin ayrıntılı şekilde incelenmesi ve işin içeriğindeki görevlerin belirlenmesidir. Bu süreçte, işin yapılabilmesi için çalışanlarda olması gereken nitelikler ve işin yapıldığı ortamla ilgili bilgiler de toplanmaktadır. Görev tanımları, işletme içerisinde bulunan pozisyonlardan, hangi işlerin beklendiğini gösteren ve bu işlerin hakkıyla yerine getirilebilmesi için sahip olunması gereken yetkinlik ve özelliklerin bulunduğu dokümanlardır.

Amaç:

İşletmelerin tanımladığı pozisyonlarda görev yapan çalışanların görev, yetki ve sorumlulukların gözden geçirilmesi ve yeniden oluşturulması amaçlanmaktadır.




Organizasyon Yapısı ve İşgücü Planlaması Çalışması

Organizasyon yapısı, bir işletmenin üst yönetim kadrosundan başlayarak, çalışanlar arasındaki hiyerarşik yapıyı ve rolleri gösteren şematik anlatımdır. Organizasyonlar dikey ve yatay şekillerde olabilir ve bu yapılar işletmelerin yönetim ve organizasyon prensiplerine bağlı olarak değişkenlik gösterir.
İşletmelerin (organizasyon yapısına göre) faaliyetleri gereği ihtiyaç duyduğu işgücünün miktarını ve beceri/yetkinlik/yeterlilik düzeyini, aldığı işler ve geleceğe dönük beklentileri doğrultusunda zamana bağlı olarak organize etmesine ise, “İşgücü Planlaması” denir.

Amaç:

İşletmelerin mevcut ya da olması gereken organizasyon yapılarına göre, görev yapacak çalışanları sayılarının, yeterliliklerin belirlenmesi amaçlanmaktadır.




Yetkinlikler Belirleme ve 360 Derece Yetkinlik Değerlendirme Sistemi Çalışması

Yetkinlik bazlı performans değerlendirme, işletme çalışanlarını, belirlenen yetkinlikler çerçevesinde bilimsel yollarla ölçerek ne durumda olduğunu analiz etmeyi sağlar. Başlangıçta sadece üstün astı değerlendirmesi (180 derece) yöntemiyle başlayan süreç daha sonra 360 derece değerlendirme sürecinde bireyin unvanına göre belirlenmiş yetkinliklerden oluşan sorular hazırlanır, personelin en yakın amiri, astları ve takım arkadaşları tarafından değerlendirilir.

Amaç:

Yetkinlikler, değerleme sürecinde yetkinlik ölçütleri çerçevesinde ve belirlenmiş değerlendiriciler tarafından değerlenir. İşletmede yer alan pozisyonlar için yetkinliklerin tanımlanması ve değerlendirilmesi sağlanır.




Hedef Bazlı Performans Değerleme Sistemi Çalışması

Hedef bazlı performans değerlendirme, işletmelerin mevcutta ne durumda olduklarını ölçmek ve daha önceden belirlenmiş olan hedeflere hangi ölçüde ulaşıldığını tespit etmek için kullanılan bir performans değerlendirme yöntemidir.

Amaç:

İşletmenin büyüklüğü ve beklentileri paralel olarak hedef bazlı performans değerleme sisteminin kurulması amaçlanmaktadır.




Eğitim ve Gelişim Yönetimi Çalışması

Çalışanların eğitim ve gelişimlerinde, şirket hedef ve stratejileri ön planda tutularak, insan kaynakları hedef ve stratejileri belirlenir. Hedef ve stratejilerin hayata geçirilmesi için çalışanlara liderlik ve yönetim, kişisel gelişim, sertifikasyon ve teknik gelişim ana başlıklarında eğitimler planlanmaktadır. Bu eğitimler, kurumun çalışan performansını arttırmasına, şirkette yer alan X, Y, Z kuşaklarının gelişim ihtiyaçlarını ortak bir platformda buluşturulmasına ve işletmedeki yeteneklerin ortaya çıkarılmasına destek olur.

Amaç:

Etkin ve şirket üst yönetimlerinin beklentilerine uygun, ihtiyaca dayalı bir eğitim ve gelişim yönetimi sürecinin kurulması amacı ile başta eğitim ihtiyaç analizi, eğitim uygulamaları, eğitim sonrası etkinlik değerlendirme konuları olmak üzere, insan kaynakları yönetimi süreçleri ile ilişkilendirerek eğitim ve gelişim faaliyetlerinin planlanması amaçlanmaktadır.




İş Değerleme ve Ücret Yönetim Sistemi Çalışması

İnsan kaynakları açısından ücret yönetimi fonksiyonunun amacı, işletme içerisinde ödenecek ücret düzeyinin saptanması, ücret yapısının oluşturulması ve bu iki süreç bağlamında çalışanlara ödenecek ücretin belirlenmesidir. İşletmelerdeki ücretleri belirlemek amacıyla işletme içindeki işlerin birbirleriyle karşılaştırılarak, kriter değerlerini sistematik bir biçimde belirleme sürecine “İş Değerleme” denir.

Amaç:

İş değerleme ile organizasyon yapısında yer alan pozisyonların iş değerleme kriterlerine göre değerlendirmesi ile o pozisyondaki çalışanların iş değerleme kriterlerine göre değerlendirmesi sağlanarak ücret düzeylerinin saptanması amaçlanmaktadır.




Tanıma, Takdir ve Ödüllendirme Çalışması

Tanıma; çalışanın fikirlerinin, olumlu eylemlerinin ve başarısının kabul görmesi ve sonuçların kendisine ait olduğunun bildirilmesidir. Takdir; çalışanın veya ekibin olumlu eylemlerin ve başarılı çalışmaların öneminin ve değerinin anlaşıldığını göstermek amacıyla eylemin ve sonuçlarının özel bir etkinlik veya ortam aracılığı ile duyurulması, herkesin huzurunda kendisine teşekkür edilmesidir. Ödüllendirme ise; çalışanın veya ekibin olumlu eylemleri, başarılı çalışmaları ve gösterdiği yüksek performans nedeniyle kendilerine sağlanan maddi değeri olan imkanlar ve armağanlardır.

Amaç:

Tanıma, takdir ve ödüllendirme sisteminin kurularak, her yıl bu sistem çerçevesinde gerekli faaliyetlerin gerçekleştirilmesini sağlamaktır. Böylece, çalışanları iyileştirme ihtiyaçlarının belirlenmesine ve iyileştirme faaliyetlerine katılıma teşvik ederken, kuruluşun performansının gelişimine ve performansın sürdürülebilirliğine katkı yapması sağlanacaktır.




Kariyer Yönetimi ve Yedekleme Çalışması

Kariyer yönetimi, çalışanların yetenek ve ilgilerini analiz etmelerine yardımcı olmak ve kariyer geliştirme faaliyetlerini planlamaktır. Kariyer yönetimi, iş dünyasına giriş, atamalar, transferler ve iş değiştirmeleri kapsar. Yedekleme ise, şirketin faaliyetleri ile stratejik ve operasyonel planlarına göre, yöneticilerin uzun vadeli olarak gelişim ihtiyaçlarının belirlenmesi ve bunların karşılanması için planlama yapılmasıdır.

Amaç:

Başarılı insanları işletmeye çekmek, işletmedeki başarılı çalışanların kalıcılığını sağlamak, başarılı çalışanlarla işletmenin geleceğine hazırlamak amacıyla sistem kurmak ve bu sistem çerçevesinde bu çalışanların gelişmesini sağlamaktır.

Daha kaliteli yaşam için...

İletişim

E-Posta

ugur@ugurtimurcin.com

Telefon

0 532 266 79 08              

Karegraf Yazılım